Yükleniyor
Dolandırıcılık eylemi maddesi mevzuatta Türk Ceza Kanunu’nda Madde 157’de düzenlenmiştir. Dolandırıcılık suçunun cezası, suçun nitelikli hallerine ve işlenme şekline bağlı olarak değişkenlik gösterir. Madde 158, dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerini belirlemektedir ve bu hallerde daha ağır cezalar öngörülmüştür. Dolayısıyla, dolandırıcılık suçunun cezasını belirlemek için suçun hangi koşullarda işlendiğine ve hangi nitelikli hallerin gerçekleştiğine bakmak gereklidir. Dolandırıcılık suçunun yargılama sürecinde bir avukatın desteğinin öneminin büyük olduğunu ve MG Hukuk’un dolandırıcılık davası avukatlık hizmeti verdiğini hatırlatmak isteriz.
Genel olarak, dolandırıcılık suçu için öngörülen cezalar şunlardır:
Hapis Cezası: Dolandırıcılık suçuna ilişkin hapis cezası, suçun nitelikli hallerine ve işlenme şekline bağlı olarak değişir. Suçun nitelikli hallerinde hapis cezasının üst sınırı artar.
Adli Para Cezası: Suçtan elde edilen menfaate göre belirlenen adli para cezası, dolandırıcılık suçunun maddi boyutuna bağlı olarak değişir. Suçun işlenme şekline ve nitelikli hallerine göre adli para cezası miktarı da artabilir.
Ceza Artırımı: Dolandırıcılık suçu, Madde 158’de belirtilen nitelikli hallerde işlendiğinde, cezada artırıma gidilebilir. Örneğin, dinî inanç ve duyguların istismarı, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak işlenme gibi durumlar cezada artırıma neden olabilir.
Örgütlü Suçlarda Artırım: Dolandırıcılık suçu üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlendiğinde veya suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlendiğinde, cezada artırıma gidilebilir.
Net bir ceza miktarı belirtmek zordur, çünkü ceza mahkeme tarafından belirlenir ve suçun koşullarına, mağdurların durumuna ve suçun büyüklüğüne göre değişebilir. Bu nedenle, belirli bir dolandırıcılık davasında uygulanacak ceza miktarı, mahkeme kararıyla belirlenir. Bu konularda daha detaylı bilgi veya hizmet almak için İstanbul Barosu avukatlarına veya MG Hukuk’a ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Kadıköy Avukat Mete GENÇER
NOT:
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi İstanbul Barosuna kayıtlı MG Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
alanında avukat uzmanlığının kazanılması için avukatın alandaki davaları takip etmesi, seminerlerine katılarak, hukuksal olarak yargı içtihatları ve güncel ile ilgili yargıtay kararlarını takip etmesi gereklidir. alanındaki suç sayısı oldukça fazla olduğu için; Avukatı uzmanlık gerektiren bir alandır.
Kadıköy konusunda, Kadıköy Avukatları tarafından hazırladığmız tüm makalelere makalelerini aşağıda bulabilirsiniz.
Okumuş olduğunuz bu makale yazısı genel hatlarıyla ele alnır tarzda kategorisinde Kadıköy avukatı tarafından yazılmıştır. Makale içeriği ile ilgili size özel detaylı bilgi için büromuzla ya da avukat bir meslektaşımız ile görüşmenizi tavsiye ederiz. Bizlerle iletişime geçmek isterseniz; İletişim için tıklayınız.
Kadıköy avukatı tarafından bilgilendirilmek ya da konu ile alakalı sorularınız varsa AVUKAT SOR sayfamızdan bizelere sorunuzu iletebilirsiniz. de dahil tüm tüm makalere buradan ulaşabilirsiniz. Bu Makale Kadıköy Avukatı Mete GENÇER tarafından onaylandı!