M G H U K U K

Yükleniyor

Sıkça Sorulan Sorular

Ana Sayfa Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular

İstanbul Kadıköy Avukatları cevapladı!

Hafta sonu nöbetçi noterlik uygulaması son birkaç senedir uygulamada idi. Bu kapsamda vatandaşlar noterlikte yapılacak tespit, tescil, tasdik, araç devri gibi işlemleri kolaylıkla tamamlamaktadır. Aynı şekilde nöbetçi noterlik aracılığıyla noterde gayrimenkul satışı işlemi hafta sonu da yapılabilecektir. Noterde gayrimenkul satışının tercih sebeplerinden birisi de bu olacaktır.

İş kazası nedeniyle tazminat davalarında tazminat hesabına esas olmak üzere tarafların kusuru saptanmalıdır. Bilirkişilerce, İş Kanununun 77. maddesinin öngördüğü koşulları göz önünde tutarak ve özellikle işyerinin niteliğine göre işyerinde uygulanması gereken işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün ilgili maddelerini incelemek suretiyle, işverenin, işyerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı, hangi önlemleri almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususları ayrıntılı bir biçimde incelemek suretiyle kusurun aidiyeti ve oranı hiç bir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde saptanmalıdır. Örneğin elektrik çarpması sonucu yaralanma ya da ölümle sonuçlanan iş kazalarında elektrik mühendislerinden oluşan, trafik iş kazalarında trafik güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi kurulundan rapor alınması gibi kazanın niteliğine göre o konuda iş güvenliği uzmanı olan bilirkişilerden rapor alınmalıdır.

6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu Ve İşçi Sağlığı İle İlgili Diğer Mevzuat Hükümlerine göre işle ilgili sağlık ve güvenliğini işveren sağlamakla yükümlü olup bu yükümlülüklerine uymamaları halinde kazanın gerçekleşmesinde asli kusurlu olacaktır. Kusur oranı işçinin alacağı tazminatı doğrudan etkilemektedir.

İdare tarafından kamulaştırma bedeli tespit ve tescil davası açıldığı yönünde tebligat alan malik, öncelikle kamulaştırma işleminin hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsa 30 gün içerisinde İdare Mahkemesinde iptal davası açmalıdır. Malik kamulaştırma işlemine karşı değil, yalnız İdarenin teklif ettiği bedele karşı ise derdest dava ile ilgilenmelidir.

Kira hukukunun alt başlıklarından tahliye taahhüdü nedeniyle tahliye davasında son zamanlarda gündeme gelen bir diğer önemli başlık ise aile konutu olan evlerde, kira sözleşmesi ve tahliye taahhütnamesinde imzası olmayan eşin, taahhüde yapacağı itirazdır. Yargıtay’ın yeni istikrarlı kararları, boş verilen tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğu yönündedir ancak mecur (kiralanan) aile konutu ise ve sözleşme eşlerden biri tarafından yapıldıysa diğer eş kiralayana göndereceği ihtarname ile sözleşmenin tarafı olduğunu bildirip tahliye taahhütnamesine muvafakati olmadığını bildirip kiralananın aile konutu olduğunun tespiti davası açabilir. Aile konutuna ilişkin taahhütname her iki eş tarafından imzalanmalı ancak dava öncesi imzası olmayan eş kiraya vereni ihtar etmelidir.

 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açma hakkı sözleşmenin tarafı olan kiraya verene aittir. Kiraya verenin dava hakkı mutlaktır. Kanun her ne kadar kiraya verenden bahsetmekte ise de kiralayan olmayan malikin de dava açabileceği içtihatlarla kabul edilmektedir.

Kanunda sayılan kişiler yönünden kiralananın konut veya işleri olarak kullanılması gereksinimi gerçek yani doğmuş ve samimi olmalıdır.

Marka hakkının korunması, şahsın hukuku kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle uygulaması ve icrası için kesinleşmesi aranır. Kararın kesinleşmesi için Mahkemeye taraflarca itiraz edilmemeli veya itiraz edilmiş ise üst mahkeme denetiminden geçen karara karşı itiraz yollarının bitmesi gerekir.

Ancak marka hakkı daha önce tartışılmış ve kesinleşmiş, sadece tazminat yönünden takip yapılmış ise kararın icrası için kesinleşme aranmaz.

Muvazaalı yani hileli işlem geçersiz olup hiçbir hüküm ve sonuç doğurmaz. Muvazaalı işlemler belirli bir sürenin geçmesi ile de geçerli hale gelmeyeceğinden muvazaa iddiası ile her zaman dava açılabilmesi mümkündür. Bu nedenle muris muvazaasına dayalı tapu iptal tescil davaları, zamanaşımı veya hak düşürücü süreye tabi değildir. MG Hukuk bürosu olarak mirastan mal kaçırma davası avukatlığı hizmeti vermekteyiz.

İstanbul  avukatlara en fazla ihtiyaç duyulan şehirlerden biridir. Burada hukuki bilgi danışma, ihtarname ve sözleşme hazırlama, marka ve miras davaları, icra ve vergi mahkemeleri ve tazminat davası açma gibi hukuki hizmetler görülmektedir. Avukatlık danışma ücreti ne kadar sorusuna cevap vermeden önce belirtmek gerekir ki her avukatın talep ettiği bedel farklı olmakla birlikte avukatların meslek kanunları ve asgari ücret tarifesi mevzuatla belirlenmiştir. Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 2023 yılında ofiste 1 saat avukatlık danışma ücreti asgari 1.200 Türk Lirasıdır.

Marka tescil edilmesi halinde sicilde yayımlanır ve hak sahibine 10 yıl süre ile koruma sağlar. Tescil edilen marka talep edildiği takdirde her 10 yılda bir yenilenebilir. Yenileme sürecinde ilgili sürelere uymak önemlidir. Marka tescil  yenileme işlemleri için Türk Patent ve Marka Kurumu’na gerekli harcın yatırılarak ve ilgili işlemlerin yapılarak yenileme başvurusu yapılması gerekmektedir. Bu süreçte hak ve süre kaybı yaşamamak için marka vekilleri ile çalışılması gerekir. MG Hukuk bürosu olarak ekibimizde yer alan Marka ve Patent vekillerinden marka ve patent tescil süreçlerine dair detaylı bilgi ve hizmet almak için hukuk büromuzla veya TürkPatent marka ve patent vekilleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Vatandaşlar arasında tapu davası olarak bilinen tapu iptal ve tescil davası, usulsüz olarak veya yanlışlıkla düzenlendiği yani temelde haksız olduğu iddia edilen tapu kaydının yargılama sonucu düzeltilmesine ilişkin davadır. Kadıköy Tapu davalarıyla ilgilenen MG Hukuk avukatı Mete Gençer olarak; tapu iptal ve tescil davasında müvekkillerimize avukatlık hizmeti vermekteyiz. Yine tasarrufun iptali davası, muvaazalı satışa ilişkin muris muvaazası davası gibi davalar hakkında bilgi almak için hukuk büromuzla veya İstanbul Barosu avukatları ile iletişime geçebilirsiniz.