M G H U K U K

Yükleniyor

Çalışma İzni Alma Şartları

Ana Sayfa Çalışma İzni Alma Şartları

Çalışma İzni Alma Şartları

Yabancı uyrukluların Türkiye’de çalışma izni alma şartları oldukça detaylı ve titizlikle belirlenmiştir. Bu şartlar hem yabancı çalışanlar hem de işverenler tarafından yerine getirilmesi gereken kriterleri içermektedir. Bu kapsamda yabancı uyrukluların çalışma izni alma şartlarına dair detayları şöyle açıklayabiliriz:

  • İstihdam Şartı: Çalışma izni talep edilen işyerinde en az 5 Türk vatandaşının istihdam edilmesi gerekmektedir. Eğer çalışma izni talebinde bulunan yabancı, işyerinin ortağı ise, bu şart, Bakanlıkça verilecek bir yıllık çalışma izninin son 6 ayı için aranmaktadır. Birden fazla yabancı için çalışma izni talep edilmesi durumunda ise her bir yabancı için ayrı ayrı 5 Türk vatandaşı istihdamı gerekmektedir.
  • Mali Şartlar: İşyerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması veya brüt satışlarının en az 800.000 TL veya son yıl ihracat tutarının en az 250.000 ABD doları olması gerekmektedir.
  • Belirli İstisnalar: Dernek ve vakıflarda çalışacak yabancılara ilişkin izin talepleri ile yabancı devlet havayollarının Türkiye temsilciliklerinde, eğitim sektöründe ve ev hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularında yukarıdaki kriterler uygulanmayabilir.
  • Sermaye Payı Şartı: Çalışma izni başvurusunda bulunan şirket ortağı yabancının sermaye payının, 40.000 TL’den az olmamak üzere en az yüzde 20 olması gerekmektedir.
  • Ücret Belirleme: İşveren tarafından yabancıya ödeneceği beyan edilen aylık ücret miktarının, yabancının görev ve yetkinliği ile bağdaşır seviyede olması gerekir. Ücret, belirli meslekler için asgari ücretin belirli katları şeklinde belirlenir.
  • Özel Durumlar ve İstisnalar: İleri teknoloji gerektiren işlerde ya da aynı vasıflarda Türk uzmanın bulunmadığı hallerde, belirli koşullar altında kriterler uygulanmayabilir. Türkiye’nin ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde hüküm bulunan hallerde ve kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşme veya ihale usulleriyle mal ve hizmet alımı işlerinde çalıştırılacak yabancılara ilişkin kriterler farklılık gösterebilir.

Bu şartlar, Türkiye’de çalışmak için izin almak isteyen yabancı uyrukluların dikkate alması gereken temel kriterleri oluşturur. Özel durumlar ve istisnalar da göz önünde bulundurularak, başvuru sürecinde gerekli belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması önemlidir. Bu konuya dair daha detaylı bilgi veya hukuki destek almak için Kadıköy avukatı MG Hukuk’a ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,
Kadıköy Avukat Mete GENÇER

NOT:
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi İstanbul Barosuna kayıtlı MG Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.

Kadıköy Avukatı

alanında avukat uzmanlığının kazanılması için avukatın alandaki davaları takip etmesi, seminerlerine katılarak, hukuksal olarak yargı içtihatları ve güncel ile ilgili yargıtay kararlarını takip etmesi gereklidir. alanındaki suç sayısı oldukça fazla olduğu için; Avukatı uzmanlık gerektiren bir alandır.

Kadıköy konusunda, Kadıköy Avukatları tarafından hazırladığmız tüm makalelere makalelerini aşağıda bulabilirsiniz.

Okumuş olduğunuz bu makale yazısı genel hatlarıyla ele alnır tarzda kategorisinde Kadıköy avukatı tarafından yazılmıştır. Makale içeriği ile ilgili size özel detaylı bilgi için büromuzla ya da avukat bir meslektaşımız ile görüşmenizi tavsiye ederiz. Bizlerle iletişime geçmek isterseniz; İletişim için tıklayınız.

Kadıköy avukatı tarafından bilgilendirilmek ya da konu ile alakalı sorularınız varsa AVUKAT SOR sayfamızdan bizelere sorunuzu iletebilirsiniz. de dahil tüm tüm makalere buradan ulaşabilirsiniz.